en
Menu
Strona główna - Galeria Arsenał

Rodzinne warsztaty kulinarne "Gdyby stonogi jadły pierogi"

Rodzinne warsztaty kulinarne "Gdyby stonogi jadły pierogi"

24.06.2023
Miejsce: Miejsce: Galeria Arsenał, ul. A. Mickiewicza 2
Współpraca ze strony Galerii: Współpraca ze strony Galerii: Katarzyna Kida, Justyna Kołodko-Bietkał, Izabela Liżewska
A-
A+
Galeria Arsenał zaprasza dzieci powyżej 6 roku życia wraz z Opiekunami na rodzinne warsztaty kulinarne "Gdyby stonogi jadły pierogi". Warsztaty towarzyszą wystawie współtworzonej przez dzieci „Galeria to kurnik artyści to kury a sztuka to jajka kur”.

Prowadzenie: Daria Zmiejewa
24.06. (sobota) godz. 12-14
Miejsce: Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2
Wstęp bezpłatny.

Warunkiem wpisania na listę uczestników jest otrzymanie z Galerii Arsenał maila zwrotnego z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, decyduje kolejność zgłoszeń.
Prosimy o przemyślane zapisywanie się na warsztat, a w przypadku rezygnacji o jak najszybszą informację. Pozwoli nam to zaprosić osoby z listy rezerwowej.


UWAGA BRAK MIEJSC
PROWADZIMY ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

zapisy przez formularz zgłoszeń:
https://forms.gle/GRXsBs82oFes6crD7

To proste - wystarczy farsz zawinąć w ciasto. 
Kłopot w tym, że można to zrobić na setki sposobów, w końcu pierogi pojawiają się we wszystkich kulturach i zakątkach świata! 
Samosy, wareniki, khinkali, czebureki, karjalanpiirakat, ravioli, empanadas, jaozi, knedle, momo, calzone, pierogi z kapustą i grzybami, uszka... Wybór jest naprawdę trudny, a wymieniać można w nieskończoność. Na domiar złego można je gotować we wrzątku, na parze, piec i smażyć. Taki pierogowy kalejdoskop może zawrócić w głowie!

A gdyby tak... Skomplikować sprawę nieco bardziej i spróbować połączyć dwa przepisy z zupełnie różnych tradycji kulinarnych? Czy wyniknie z tego coś smacznego? Sprawdzimy!

Na warsztatach poznacie dwa warianty pierogów - jeden na słono, drugi na słodko, ale oba wegetariańskie! Dacie się zaskoczyć?

Zajęcia poprowadzi Daria Zmiejewa - wieloletnia instruktorka gotowania, mistrzyni kulinarnej improwizacji. Zajęcia będą prowadzone w języku polskim oraz rosyjskim jako pomocniczym.

Partner Fundacja PZU

Powiązane Wystawy

01.06 - 06.08

Galeria to kurnik artyści to kury a sztuka to jajka kur