en
Menu
Strona główna - Galeria Arsenał

29.09-1.10 | Weekend seniora z kulturą w Galerii Arsenał

29.09-1.10 | Weekend seniora z kulturą w Galerii Arsenał

29.09.2023 - 01.10.2023
Miejsce: Miejsce: Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2
A-
A+
Galeria Arsenał w Białymstoku zaprasza na „Weekend seniora z kulturą”, który odbędzie się w dniach 29 września - 1 października.

Jest to akcja zainicjowana przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, której celem jest zachęcenie seniorów do aktywnego uczestnictwa w życiu kulturalnym. W tegorocznej edycji weźmie udział kilkaset instytucji z całego kraju.

Przez cały weekend nieodpłatnie zapraszamy seniorów na aktualnie prezentowane wystawy - "Najważniejsze jest pierwsze wrażenie" Marty Romankiv oraz "Mechica" Zuzanny Hertzberg.

Weekendowe godziny otwarcia Galerii Arsenał w Białymstoku:
29.09 (piątek), 10-18
30.09 (sobota), 10-18
01.10 (niedziela), 10-18

Dodatkowo w piątek 29 września odbędą się warsztaty kulinarne dla seniorów "Kuchnia Dietojarska Fani Lewando" prowadzone przez Alessię Di Donato.

Data: 29.09 (piątek), godz. 13-16.
Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2

Zapisy przez formularz zgłoszeń:
https://forms.gle/Gu4GdFxACW1cfDJX8
lub (dla osób nie korzystających z e-mail): 858742061 (pon-pt w godz. 9:00-15:00).

Warunkiem wpisania na listę uczestników jest otrzymanie z Galerii Arsenał maila zwrotnego z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, decyduje kolejność zgłoszeń. Prosimy o przemyślane zapisywanie się na warsztat, a w przypadku rezygnacji o jak najszybszą informację. Pozwoli nam to zaprosić osoby z listy rezerwowej.

O warsztatach:

Fania Lewando (1887/1888–1941), jej niesamowita historia i przepisy będą wątkiem przewodnim warsztatów w ramach w ramach jubileuszowej edycji „Weekendu seniora z kulturą”. Alessia Di Donato opowie uczestnikom o życiu i dokonaniach córki żydowskiego sprzedawcy ryb z Włocławka, która zrewolucjonizowała światową scenę gastronomiczną początku XX wieku. Nie zabraknie wspólnego gotowania jednej z potraw z legendarnej książki Fani Lewando „Wegetariańsko-dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw”, wydanej w jidysz w 1938 roku. Zwieńczeniem warsztatów będzie wspólna degustacja dania.
Tematyka warsztatów związana będzie również z aktualnie prezentowaną wystawą Zuzanny Hertzberg „Mechica”.

Alessia Di Donato, włoska kucharka mieszkająca w Białymstoku, od wielu lat współpracuje z prywatnymi i publicznymi instytucjami zajmującymi się kulturą żydowską, w tym z Muzeum Polin w Warszawie i Galerią Arsenał w Białymstoku, dla której realizowała warsztaty „Włoski ferment” w 2021 roku. Społeczna i kulturowa wartość żydowskiego jedzenia znajdują się w centrum jej nieustannej pracy.

Bieżące Wystawy

23.08 - 29.09

DISNOVATION.ORG – Horyzonty po wzroście / Horizons of Post-growth

09.08 - 13.10

Patryk Różycki. Namaluj mnie w tej pracy

02.08 - 13.10

Hubert Czerepok. Wieczny płomień