en
Menu
Strona główna - Galeria Arsenał

Warsztaty kulinarne „Kuchnia dietojarska Fani Lewando" z Alessią Di Donato

Warsztaty kulinarne „Kuchnia dietojarska Fani Lewando" z Alessią Di Donato

29.09.2023
Miejsce: Miejsce: Galeria Arsenał, ul. A. Mickiewicza 2
Współpraca: Współpraca: Alessia Di Donato
A-
A+
Galeria Arsenał zaprasza na warsztaty kulinarne „Kuchnia dietojarska Fani Lewando” z cyklu “Trochę mnie gnębi towarzystwo gołębi” dla osób 50+. Warsztaty odbywają się w ramach “Weekendu seniora z kulturą 2023”.

Prowadzenie: Alessia Di Donato

Data: 29.09. (piątek) godz. 13-16
Miejsce: Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2
Wstęp: bezpłatny

Zapisy przez formularz zgłoszeń:
https://forms.gle/Gu4GdFxACW1cfDJX8
lub (dla osób nie korzystających z e-mail): 858742061 (pon-pt 9:00-15:00)

Warunkiem wpisania na listę uczestników jest otrzymanie z Galerii Arsenał maila zwrotnego z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, decyduje kolejność zgłoszeń. Prosimy o przemyślane zapisywanie się na warsztat, a w przypadku rezygnacji o jak najszybszą informację. Pozwoli nam to zaprosić osoby z listy rezerwowej.

O warsztatach
„Kuchnia dietojarska Fani Lewando”:

Fania Lewando (1887/1888–1941), jej niesamowita historia i przepisy będą wątkiem przewodnim warsztatów w ramach w ramach jubileuszowej edycji „Weekendu seniora z kulturą”. Alessia Di Donato opowie uczestnikom o życiu i dokonaniach córki żydowskiego sprzedawcy ryb z Włocławka, która zrewolucjonizowała światową scenę gastronomiczną początku XX wieku. Nie zabraknie wspólnego gotowania jednej z potraw z legendarnej książki Fani Lewando „Wegetariańsko-dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw”, wydanej w jidysz w 1938 roku. Zwieńczeniem warsztatów będzie wspólna degustacja dania.

Tematyka warsztatów związana będzie również z aktualnie prezentowaną wystawą Zuzanny Hertzberg „Mechica”.

Alessia Di Donato, włoska kucharka mieszkająca w Białymstoku, od wielu lat współpracuje z prywatnymi i publicznymi instytucjami zajmującymi się kulturą żydowską, w tym z Muzeum Polin w Warszawie i Galerią Arsenał w Białymstoku, dla której realizowała warsztaty „Włoski ferment” w 2021 roku. Społeczna i kulturowa wartość żydowskiego jedzenia znajdują się w centrum jej nieustannej pracy.

____________

Seria warsztatów pod wspólnym hasłem „Trochę mnie gnębi towarzystwo gołębi” jest adresowana przede wszystkim do osób w wieku dojrzałym, powszechnie określanym jako 50+. Jednakże jesteśmy dalecy od tworzenia stereotypów dzielących naszych gości według płci, wieku czy też innych cech szczególnych. Dlatego jeżeli proponowana tematyka warsztatów zainteresuje również osoby nie mieszczące się w przedziale wiekowym 50+, to oczywiście zapraszamy. Program skierowany jest do osób zainteresowanych sztuką współczesną.