Back to Roots – Let Them Cook. Warsztaty fotograficzno kulinarne
Miejsce: Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2 | |
Współpraca ze strony Galerii: Katarzyna Kida, Justyna Kołodko-Bietkał, Izabela Liżewska |
Galeria Arsenał w Białymstoku zaprasza osoby w wieku 16 - 21 lat na warsztaty fotograficzno kulinarne ”Back to Roots – Let Them Cook*”
Data: 16.11.2024 (sobota)
godz: 11-18 (w tym 45 min przerwy na lunch)
Miejsce: Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2
Prowadzenie:
Instruktorka fotografii: Katarzyna Zabłocka
Instruktorka kulinarna: Alessia Di Donato
Ceny biletów za udział w warsztatach: 10,00 zł od uczestnika.
Dla posiadaczy BKDR lub KDR zniżka w wysokości 50% ceny biletu (5,00 zł).
Płatność na miejscu gotówką lub kartą przed rozpoczęciem warsztatów.
Dress code w kolorach ziemi byłby idealny (brązowy, zielony itp...).
Każdy uczestnik będzie mógł zaprosić jednego gościa na degustację potraw przewidzianą na godzinę 16:30.
Zapisy przez formularz zgłoszeń:
https://forms.gle/PNhjYL2NT1fBiZXv5
Back to Roots – Let Them Cook*
Sztuka wizualna spotyka się ze sztuką kulinarną, tworząc scenariusz opowiadający o tradycji, ewolucji i doznaniach pokolenia Z.
„Back to Roots – Let Them Cook” to projekt fotografii kulinarnej polegający na stworzeniu wspólnego stołu, na którym jedzenie jest głosem korzeni tożsamości, formą autoekspresji i wyrazem nowych przekonań etycznych i kulturowych. Grupa kreatywnych młodych ludzi w wieku od 15 do 20 lat jest zaproszona do ożywienia scenariusza smaków, zapachów, obrazów poprzez spontaniczny i rzemieślniczy proces twórczy – oraz do uchwycenia jego charakterystycznych momentów w obiektywie.
Do komponowania dań wykorzystywane będą głównie produkty lokalne i sezonowe, zarówno gotowane, jak i surowe. Pozostałe elementy stołu będą biodegradowalne, kompostowalne i nadające się do recyklingu.
Pod koniec procesu twórczego uczestnicy i ich goście zostaną zaproszeni do degustacji swoich dzieł.
* Powrót do korzeni – niech robią, co chcą. Let them cook (ang. dosł. ‘pozwólcie im gotować’) – slangowe wyrażenie oznaczające dawanie komuś wolnej ręki, pozwolenie na swobodę działania.
Katarzyna Zabłocka - artystka interdyscyplinarna, działaczka kulturalno-społeczna, edukatorka, akademiczka, przyjaciółka młodzieży, kuratorka, liderka (absolwentka Visitor Leadership Programme, finansowanego przez Departament USA). Wystawiała w Polsce i za granicą (m.in. w Litwie, Łotwie, Czechach). Nominowana przez swoich uczniów i uczennice do nagrody im. Ireny Sendlerowej. Wielokrotna stypendystka Prezydenta Miasta Białystok. Współpracowała m.in. z Galerią Arsenał w Białymstoku, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, Filmoteką Narodową - Instytutem Audiowizualnym, Polskim Instytutem Sztuki Filmowej, Centrum Edukacji Obywatelskiej i Centrum Edukacji Artystycznej w Warszawie (twórczyni Podstawy Programowej dla Szkolnictwa artystycznego w Polsce - Realizacje Intermedialne). Mieszka w niewielkiej, podlaskiej wsi na granicy polsko-białoruskiej.
Alessia Di Donato - rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie. Uczy technik kulinarnych. Od lat współpracuje z publicznymi i prywatnymi instytucjami zajmującymi się kuchnią żydowską, prowadząc warsztaty kulinarne. Współzałożycielka Fundacji Żydowskiej Kultury Kulinarnej „Kuchen”. Jest to jedyna fundacja w Polsce zajmująca się żydowską kuchnią.