en
Menu
Strona główna - Galeria Arsenał

...daj nam dzisiaj

11.06.2021 - 25.07.2021 / 18:00

...daj nam dzisiaj

11.06.2021 - 25.07.2021
Otwarcie: Otwarcie: 11.06.2021 / 18:00
Miejsce: Miejsce: Galeria Arsenał w Białymstoku, ul.A.Mickiewicza 2, Białystok
Artyści: Artyści: Adelina Cimochowicz, Oskar Dawicki, Alberto De Braud, Wojtek Doroszuk, Andrii Dostliev & Lia Dostlieva, Elżbieta Jabłońska, Karolina Konopka, Tomasz Kręcicki, Anna Królikiewicz, Paweł Matyszewski & Sergey Shabohin, Małgorzata Niedzielko, Dorota Podlaska, Ala Savashevich
Kuratorka: Kurator: Ewa Chacianowska
A-
A+

Na wystawę i wszystkie wydarzenia towarzyszące WSTĘP WOLNY

Projekt ma na celu zachęcenie publiczności do pogłębionej refleksji na temat roli pożywienia we współczesnym świecie oraz wpływu sposobów produkcji, przygotowania i konsumpcji żywności na otaczającą nas rzeczywistość społeczno-kulturową i środowisko naturalne. Wystawa stworzy artystom okazję do nowatorskiego sposobu komunikacji z odbiorcami. Produkty spożywcze będą nie tylko punktem wyjścia i tematem, ale też materiałem wykorzystanym do stworzenia prac, medium i esencją wypowiedzi artystycznej. Zależy nam zwłaszcza na działaniach podejmujących interakcję z widzami, które odświeżą i zintensyfikują relacje naszej instytucji z publicznością, zmienione przez długotrwałą sytuację pandemiczną.

Temat pożywienia nie jest błahy czy przyziemny. Tytuł wystawy: …daj nam dzisiaj podkreśla zarazem powszedniość jedzenia, jak i jego wymiar duchowy. Artyści językiem sztuki współczesnej „opowiedzą” o mikro- i makropoziomach szeroko pojętej polityki żywnościowej, o związku pomiędzy jedzeniem a codziennością, a także o wpływie sposobu produkcji żywności i odżywiania się na człowieka i na środowisko. Czy tak zwane „zdrowe odżywianie”, wegetarianizm czy weganizm są tymczasową modą narzuconą nam przez idoli, celebrytów, trendsetterów oraz producentów żywności, czy raczej świadomą ucieczką od skutków ubocznych globalnego przemysłu spożywczego? Może wynikają z dojrzałej postawy etycznej wobec wszystkich istot zamieszkujących naszą planetę? Czy jedząc „zdrowo”, kreujemy styl życia i indywidualizm? Czy daje nam to poczucie sprawstwa? A może jest tak, jak utrzymywał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach, że „jesteś tym, co jesz”? Przyjął on w swojej filozofii ideę, że jedzenie potwierdza materialność człowieka.

W projekcie chcemy połączyć tradycję z nowoczesnością. Bo czy możemy mówić o kuchni i jedzeniu bez uwzględnienia tradycji? Ciekawym zabiegiem będzie, dzięki odpowiednio dobranym wydarzeniom towarzyszącym, zwrócenie uwagi na różnorodność kultury jedzenia: pokazanie odmienności w sposobie przyrządzania potraw, wynikającej zarówno z miejsca pochodzenia samych produktów, jak i zaplecza kulturowego osób je przygotowujących. Z kolei przy okazji pandemii nasuwa się pytanie: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania czy choćby powąchania potraw, ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? W mediach społecznościowych od momentu pierwszego lockdownu zaroiło się od przepisów kulinarnych: wykonywanych, pokazywanych i współdzielonych internetowo przez rzeszę ludzi. Jak możemy odnieść to współczesne zjawisko do tradycji wspólnego biesiadowania, która od wieków służyła budowaniu i podtrzymywaniu więzów międzyludzkich?

Na powyższe i wiele innych pytań postarają się odpowiedzieć artyści, którzy w swojej sztuce już praktykowali „wątek pokarmowy”. Pokażemy przede wszystkim nowe prace, stworzone specjalnie na wystawę przez uznanych artystów, takich jak: Elżbieta Jabłońska, Anna Królikiewicz, Paweł Matyszewski, Małgorzata Niedzielko, Dorota Podlaska, Sergey Shabohin jak również przez twórców młodego pokolenia: Adelinę Cimochowicz, Karolinę Konopkę, Tomasza Kręcickiego i Alę Savashevich. Zaprezentowane zostaną także realizacje artystów zagranicznych, między innymi: Alberta de Brauda oraz wybrane dzieła z Kolekcji II Galerii Arsenał w Białymstoku.

Mamy nadzieję, że w momencie otwarcia wystawy sytuacja pandemiczna pozwoli na spotkania większych grup osób, na wspólne zasiadanie przy stole, biesiadowanie i dyskusję, która połączy temat kuchni i jedzenia ze sztuką współczesną i praktykowaniem idei wspólnotowości. Postaramy się, aby dyskusje i spotkania oparte na współpracy z profesjonalnymi kucharzami, ekspertami kulinarnymi, blogerami i oczywiście artystami były wielką ucztą dla duszy i ciała, która pozwoli nam na ponowne przebywanie razem i delektowanie się dobrymi smakami sztuki i pożywienia, jak również na podjęcie ważnych społecznie tematów.


WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE:

11.06 (piątek), godz. 18
Otwarcie wystawy …daj nam dzisiaj

12.06 (sobota), godz. 12
Oprowadzanie autorsko-kuratorskie po wystawie …daj nam dzisiaj
Przewodnicy: artyści biorący udział w wystawie i kuratorka wystawy

18.06 (piątek), godz. 12
STÓŁ.
Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy …daj nam dzisiaj
i poznania przysmaków restauracji Tawerna Grecka PANTEON

19.06–25.07 (wtorek–niedziela), godz. 10–17
WY-twórcy, czyli bezpłatne samoobsługowe koszyki dla rodzin i przyjaciół z zestawami kreatywnych zadań pogłębiających odbiór wystawy …daj nam dzisiaj

20.06 (niedziela), godz. 12
Oprowadzanie w języku białoruskim po wystawie …daj nam dzisiaj
Przewodniczka: Alina Wawrzeniuk

23.06 (środa), godz. 12
STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy …daj nam dzisiaj
i poznania przysmaków restauracji Świętojańska 21

25.06 (piątek), godz. 12
STÓŁ.
Poznaj nas od kuchni
Warsztat terapii zajęciowej – Spółdzielnia SNB zaprasza

26.06 (sobota), godz. 12
STÓŁ.
Poznaj nas od kuchni
Pan prof. Robert Flisiak zaprasza

01.07 (czwartek), godz. 11

STÓŁ. Poznaj nas od kuchni
Pan Prezydent Rafał Rudnicki częstuje

2.07 (piątek), godz. 12
STÓŁ.
Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy …daj nam dzisiaj
i poznania przysmaków Cukierni Pani K.

03.07 (sobota), godz. 12
Jaki smak mają kwiaty
Warsztaty dla osób z dysfunkcją wzroku prowadzone przez artystę Pawła Matyszewskiego
Obowiązują zapisy

8.07 (czwartek), godz. 18
Jak (prze)gotować tradycję
Rozmowa/dyskusja na temat wpływów i związków pomiędzy sztuką współczesną, sztuką gotowania i tradycją kulinarną
Obowiązują zapisy

9.07 (piątek), godz. 15
Włoski ferment
Warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzynię kuchni włoskiej Alessię Di Donato
obowiązują zapisy

15.07 (czwartek), godz. 19:30 (ZMIANA TERMINU)
STÓŁ. Poznaj nas od kuchni
Pan Taras Romanczuk, piłkarz Jagiellonii, zaprasza

15.07 (czwartek), godz. 20
Pokaz filmu "Smak curry"(2013) reż.Ritesh Batra
Obowiązują zapisy

16.07 (piątek), godz. 12
STÓŁ.
Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy …daj nam dzisiaj
i poznania przysmaków Restauracji Lipcowy Ogród

17.07 (sobota), godz. 11 (ZMIANA TERMINU)
Oprowadzanie w polskim języku migowym po wystawie …daj nam dzisiaj
Przewodnik: Krzysztof Cis

17.07 (sobota), godz. 10–15
Plenerowa projekcja prac wideo Doroty Podlaskiej, Adeliny Cimochowicz i Wojtka Doroszuka w trakcie Podlaskiego Śniadania Mistrzów w Ogrodach Branickich

18.07 (niedziela), godz. 11
Oprowadzanie w języku angielskim po wystawie …daj nam dzisiaj

22.07 (czwartek), godz. 12
STÓŁ.
Poznaj nas od kuchni
Pan prof. dr hab. Robert Ciborowski zaprasza

23.07 (piątek), godz. 16
Przerabiamy na wegańsko!
Warsztaty kulinarne prowadzone przez artystkę Adelinę Cimochowicz
Partner warsztatów: Atuty Studio Kulinarne
Obowiązują zapisy

23.07 (piątek), godz. 18
Samoorganizacja spożywcza: spółdzielczość – akcyjność
Spotkanie z cyklu Miasto – przestrzeń – społeczność
Obowiązują zapisy

24.07 (sobota), godz. 11
Oprowadzanie po wystawie …daj nam dzisiaj
w ramach cyklu Czytelnia obrazów

22.06-25.07 (wtorek-czwartek), godz. 10–17
Gra SEPPO na wystawie …daj nam dzisiaj skierowana
do grup licealistów i studentów (zajęcia z wykorzystaniem fińskiej platformy gier edukacyjnych i metody game-based learning)
Obowiązują zapisy

6.08 (piątek), godz. 18
Otwarcie wystawy Na początku był czyn!

7.08 (sobota), godz. 11
Oprowadzanie autorsko-kuratorskie po wystawie Na początku był czyn!

Zapisy na wydarzenia przez formularz:
https://forms.gle/eKiRngiTPPU1v4bJ9

Warunkiem uczestnictwa jest otrzymanie wiadomości mailowej z potwierdzeniem.

Na wystawę i wszystkie wydarzenia towarzyszące WSTĘP WOLNY

Wystawa czynna od wtorku do niedzieli w godz. 10–18
Ostatnie wejście na wystawę o godz. 17.30


Wszystkie produkty spożywcze, które nie zostaną wykorzystane w czasie wydarzeń towarzyszących wystawie, zostaną przekazane do Jadłodzielni* Białostockiej

Podczas wszystkich wydarzeń w Galerii Arsenał w Białymstoku przestrzegane są zalecenia lokalnej agencji zdrowia publicznego związane z rozprzestrzenianiem się COVID-19

* Jadłodzielnia – miejsce bezpłatnego dzielenia się żywnością. CEL: przekazanie żywności potrzebującym oraz przeciwdziałanie jej marnotrawieniu.



MEDIA O WYSTAWIE:

Partner Fundacja PZU

Patroni Medialni

Partnerzy

Galeria Arsenał - miejska instytucja kultury

PANEL DYSKUSYJNY

zupa i pływające w niej warzywa
23.07 - 23.07

"Samoorganizacja spożywcza: spółdzielczość – akcyjność" panel dyskusyjny

OPROWADZANIE

24.07 - 24.07

Oprowadzanie po wystawie „...daj nam dzisiaj…”

WARSZTATY

23.07 - 23.07

Przerabiamy na wegańsko! Warsztaty kulinarne prowadzone przez Adelinę Cimochowicz

Wydarzenia

grupa ludzi spożywających posiłek
18.06 - 22.07

STÓŁ

Edukacja

dłoń trzymająca smartfona, na wyświetlaczu ekran gry SEPPO
22.06 - 25.07

Gra edukacyjna SEPPO dla młodzieży i dorosłych towarzysząca wystawie "...daj nam dzisiaj"

WYDARZENIE

08.07 - 08.07

Jak (prze)gotować tradycję. Rozmowa w Galerii Arsenał w Białymstoku

WARSZTATY

ciemnowłosa kobieta trzymająca na wyciągniętych dłoniach butelkę z fermentowanymi wrzywami  i gałązką rozmarynu, w tle zielone krzewy
09.07 - 09.07

Warsztaty Kulinarne "Włoski ferment"

EDUKACJA

czerwony koszyk Wy-Twórcy w środku zadania do samodzielnego wykonania na wystawie
11.06 - 25.07

WY-TWÓRCY - SAMOOBSŁUGOWE WARSZTATY DO WYSTAWY "...DAJ NAM DZISIAJ"

OPROWADZANIE

17.07 - 17.07

Oprowadzanie tłumaczone na Polski Język Migowy po wystawie "…daj nam dzisiaj"

OPROWADZANIE

18.07 - 18.07

Oprowadzanie w języku angielskim po wystawie "…daj nam dzisiaj"

AKCJA

19.04 - 07.06

Substancja odżywcza

Edukacja

Na talerzu lezą ciastka ozdobione kwiatami i wielobarwnym lukrem.
03.07 - 03.07

Warsztaty dla osób z dysfunkcją wzroku Jaki smak mają kwiaty?