en
Menu
Strona główna - Galeria Arsenał

...daj nam dzisiaj

28.05.2021 - 11.07.2021

...daj nam dzisiaj

28.05.2021 - 11.07.2021
Otwarcie: Otwarcie: 28.05.2021
Miejsce: Miejsce: Galeria Arsenał w Białymstoku, ul.A.Mickiewicza 2, Białystok
Artyści: Artyści: Vanessa Beecroft , Adelina Cimochowicz, Alberto De Braud, Wojtek Doroszuk, Lia Dostlieva & Andrii Dostliev, Elżbieta Jabłońska, Karolina Konopka, Tomasz Kręcicki, Anna Królikiewicz, Paweł Matyszewski & Sergey Shabohin, Małgorzata Niedzielko, Dawicki Oskar, Dorota Podlaska, Ala Savashevich
Kuratorka: Kurator: Ewa Chacianowska
A-
A+

Projekt ma na celu zachęcenie publiczności do pogłębionej refleksji na temat roli pożywienia we współczesnym świecie oraz wpływu sposobów produkcji, przygotowania i konsumpcji żywności na otaczającą nas rzeczywistość społeczno-kulturową i środowisko naturalne. Wystawa stworzy artystom okazję do nowatorskiego sposobu komunikacji z odbiorcami. Produkty spożywcze będą nie tylko punktem wyjścia i tematem, ale też materiałem wykorzystanym do stworzenia prac, medium i esencją wypowiedzi artystycznej. Zależy nam zwłaszcza na działaniach podejmujących interakcję z widzami, które odświeżą i zintensyfikują relacje naszej instytucji z publicznością, zmienione przez długotrwałą sytuację pandemiczną.

Temat pożywienia nie jest błahy czy przyziemny. Tytuł wystawy: …daj nam dzisiaj podkreśla zarazem powszedniość jedzenia, jak i jego wymiar duchowy. Artyści językiem sztuki współczesnej „opowiedzą” o mikro- i makropoziomach szeroko pojętej polityki żywnościowej, o związku pomiędzy jedzeniem a codziennością, a także o wpływie sposobu produkcji żywności i odżywiania się na człowieka i na środowisko. Czy tak zwane „zdrowe odżywianie”, wegetarianizm czy weganizm są tymczasową modą narzuconą nam przez idoli, celebrytów, trendsetterów oraz producentów żywności, czy raczej świadomą ucieczką od skutków ubocznych globalnego przemysłu spożywczego? Może wynikają z dojrzałej postawy etycznej wobec wszystkich istot zamieszkujących naszą planetę? Czy jedząc „zdrowo”, kreujemy styl życia i indywidualizm? Czy daje nam to poczucie sprawstwa? A może jest tak, jak utrzymywał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach, że „jesteś tym, co jesz”? Przyjął on w swojej filozofii ideę, że jedzenie potwierdza materialność człowieka.

W projekcie chcemy połączyć tradycję z nowoczesnością. Bo czy możemy mówić o kuchni i jedzeniu bez uwzględnienia tradycji? Ciekawym zabiegiem będzie, dzięki odpowiednio dobranym wydarzeniom towarzyszącym, zwrócenie uwagi na różnorodność kultury jedzenia: pokazanie odmienności w sposobie przyrządzania potraw, wynikającej zarówno z miejsca pochodzenia samych produktów, jak i zaplecza kulturowego osób je przygotowujących. Z kolei przy okazji pandemii nasuwa się pytanie: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania czy choćby powąchania potraw, ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? W mediach społecznościowych od momentu pierwszego lockdownu zaroiło się od przepisów kulinarnych: wykonywanych, pokazywanych i współdzielonych internetowo przez rzeszę ludzi. Jak możemy odnieść to współczesne zjawisko do tradycji wspólnego biesiadowania, która od wieków służyła budowaniu i podtrzymywaniu więzów międzyludzkich?

Na powyższe i wiele innych pytań postarają się odpowiedzieć artyści, którzy w swojej sztuce już praktykowali „wątek pokarmowy”. Pokażemy przede wszystkim nowe prace, stworzone specjalnie na wystawę przez uznanych artystów, takich jak: Elżbieta Jabłońska, Anna Królikiewicz, Paweł Matyszewski, Małgorzata Niedzielko, Dorota Podlaska, Sergey Shabohin jak również przez twórców młodego pokolenia: Adelinę Cimochowicz, Karolinę Konopkę, Tomasza Kręcickiego i Alę Savashevich. Zaprezentowane zostaną także realizacje artystów zagranicznych, między innymi: Vanessy Beecroft, Alberta de Brauda oraz wybrane dzieła z Kolekcji II Galerii Arsenał w Białymstoku.

Mamy nadzieję, że w momencie otwarcia wystawy sytuacja pandemiczna pozwoli na spotkania większych grup osób, na wspólne zasiadanie przy stole, biesiadowanie i dyskusję, która połączy temat kuchni i jedzenia ze sztuką współczesną i praktykowaniem idei wspólnotowości. Postaramy się, aby dyskusje i spotkania oparte na współpracy z profesjonalnymi kucharzami, ekspertami kulinarnymi, blogerami i oczywiście artystami były wielką ucztą dla duszy i ciała, która pozwoli nam na ponowne przebywanie razem i delektowanie się dobrymi smakami sztuki i pożywienia, jak również na podjęcie ważnych społecznie tematów.

Informacja o biletach